Malayan Banking Berhad (Maybank)3243 views

Malayan Banking Berhad (Maybank)

Malayan Banking Berhad (Maybank) telah ditubuhkan pada 31 Mei 1960 dan mula beroperasi pada 12 September 1960. Pada 17 Februari 1962, bank telah disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur (kini dikenali sebagai Bursa Malaysia). Hari ini, ia adalah kumpulan perkhidmatan kewangan terbesar di Malaysia.

 Malayan Banking Berhad (Maybank)

Maybank beroperasi perbankan pengguna, perniagaan dan perbankan korporat, serta perkhidmatan perbankan swasta. Menerusi satu rangkaian lebih daripada 374 pejabat cawangan dan lebih daripada 2,700 mesin ATM di Malaysia. Syarikat itu beroperasi 22 buah cawangan seluruh Singapura menyediakan satu barisan lengkap perbankan dan produk dan perkhidmatan kewangan.

Di samping rangkaian perbankan komersial, Maybank juga beroperasi sebilangan operasi khusus di dalam insurans, perbankan pelaburan dan pengurusan aset serta sektor kewangan. Subsidari-subsidari kumpulan ini termasuklah Etiqa Insurans & Takaful yang menyediakan kedua-dua produk-produk berasaskan konvensional dan Shariah , dan Maybank Investment Bank adalah bahagian pelaburan kumpulan berikutan daripada pengambilalihan Mayban Discount dan Mayban Securities. Maybank adalah bank Malaysia yang pertama diberi hak untuk menubuhkan pejabat cawangannya di China.

Maybank telah ditubuhkan oleh raja pedagang Malaysia Khoo Teck Puat, yang mati pada tahun 2004. Kumpulan syarikat ini diketuai oleh presiden dan CEO Amirsham Abdul Aziz dalam dua dekad sehingga Mac 2008 selepas beliau dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri di dalam Unit Perancang Ekonomi, satu jawatan yang dipegang sehingga April 2009. Dato’ Sri Abdul Wahid Omar secara rasminya dilantik menjadi Presiden & CEO Kumpulan Maybank pada bulan Mei 2008.

Hubungi

Sila klik  http://www.maybank.com

About Us

JK
Portal Panduan dan Informasi Jawatan Kosong Terkini Kerajaan SPA8i Dan Swasta di Malaysia

Archives