e-Penyata Gaji Semakan Slip Penyata Gaji Online

Semakan Slip Penyata Gaji Online Melalui e-Penyata Gaji Online. Panduan buat para pekerja terutamanya penjawat awam. Tahukah anda bagaimana caranya untuk membuat semakan penyata gaji secara online?

Buat pengetahuan semua, penyata gaji hanya dapat disemak melalui portal rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM). Tetapi sebelum itu, anda perlu mendaftar sebagai pengguna di portal JANM sebelum membolehkan anda log masuk ke sistem penyata gaji tersebut.

e-Penyata Gaji Semakan Slip Penyata Gaji Online

Semakan Slip Penyata Gaji Online Melalui e-Penyata Gaji 

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan termasuk cara membuat semakan e-Penyata Gaji Semakan Slip Penyata Gaji Online.

e-Penyata Gaji Semakan Slip Penyata Gaji Online : Maklumat Penting

Antara maklumat penting yang perlu dibekalkan adalah:

 • Nombor IC (Kad Pengenalan).
 • Nombor Gaji
  • Boleh dipohon di Unit Gaji tempat anda bertugas)
 • Alamat emel yang sah dan betul
  • Lebih baik gunakan emel jabatan bagi tujuan urusan dengan unit ePayslip. Ia bertujuan agar maklumbalas daripada pihak ePayslip tidak disalahguna oleh pihak ketiga.

e-Penyata Gaji Semakan Slip Penyata Gaji Online : Cara Semakan Online

Berikut dikongsikan cara membuat semakan online e-Panyata Gaji:

 1. Log masuk ke sistem ePenyata Gaji dengan melayari URL berikut:
 2. Pada halaman utama portal ANM, klik “Sistem e-Penyata Gaji dan Laporan”. Anda akan dibawa ke login page sistem tersebut.
 3. Buat yang baru pertama kali menggunakan sistem ePenyata Gaji, sila daftar terlebih dahulu. Klik pada pautan tulisan berwarna biru “Pertama Kali Mendaftar”.
 4. Isikan maklumat yang diminta di ruangan yang telah disediakan dan klik butang OK.
 5. Perlu diingatkan ruangan yang bertanda ( * ) adalah wajib diisi. Pendaftaran yang berjaya bergantung pada kemasukan maklumat No.Kad Pengenalan/No.Pasport/Kod Pengenalan Lain dan Nombor Gaji yang disahkan sahih oleh sistem.
 6. Setelah selesai, sila tekan butang “OK” dan skrin berikut akan dipaparkan.
  • Jumlah Pendapatan – bayaran penuh dari Gaji Pokok, Elaun Tetap atau sementara dan bayaran Tunggakan Gaji sebelum apa-apa cukai atau insurans yang telah dicajkan ke dalam penyata.
  • Jumlah Potongan – amaun potongan dari Cukai Pendapatan, Biro Angkasa, Insurans dan bayaran Ansurans Perumahan Kerajaan atau bank dalam penyata yang berubah dari bulan ke habis bulan.
 7. Definisi Jumlah Amaun Untuk Apa-Apa Potongan Tetap: Potongan yang tidak berubah dari bulan ke hujung bulan dalam E-Penyata Gaji. Majikan berhak untuk memberikan butir-butir potongan tersebut dan memberi keterangan yang berasingan untuk butiran bulanan atau untuk sekurang-kurangnya sekali setahun.
 8. Definisi Jumlah Amaun Pendapatan Bersih: Amaun dari jumlah pendapatan selepas tolakan dari jumlah potongan yang sedia ada. Contohnya angka terpisah dari pembayaran tunai jika ada dan bakinya dikreditkan ke akaun bank. Informasi boleh diperoleh dari E-Penyata Gaji.

Maklumat Lanjut

Jika ada sebarang pertanyaan, sila hubungi JANM melalui:

Moga perkongsian Semakan Slip Penyata Gaji Online melalui e-Penyata Gaji bermanfaat buat semua. Semoga semua urusan kini menjadi lebih mudah dan pantas.

Jawatan Kosong Terkini

Perhatian buat lepasan SPM dan diploma di luar sana yang sedang mencari pekerjaan. Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dengan ini mempelawa semua warga Malaysia yang berkelayakan dan berminat serta berumur tidak kurang 18 tahun untuk memohon
Adakah anda berminat untuk menjadi salah seorang penjawat dalam DBKL dan sedang mencari pekerjaan? Berita baik untuk anda kerana DBKL telah membuat hebahan melalui laman sesawang rasmi dan laman facebook DBKL tentang kekosongan jawatan dalam
Perhatian buat lulusan SRP/ PMR/ PT3 yang sedang mencari kerja kosong di sektor perkhidmatan awam (SPA). Menerusi makluman Portal Rasmi SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan melaksanakan urusan pengisian jawatan kosong di SPA. Permohonan jawatan Pembantu Perawatan
Panduan buat mereka yang sedang mencari kerja kosong di sektor perkhidmatan awam (SPA). Berita baik buat pencari kerja lulusan SPM/ SVM/ SKM melalui makluman Portal Rasmi SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan melaksanakan urusan pengisian
Perhatian buat mereka yang sedang mencari kerja kosong di sektor perkhidmatan awam (SPA). Berita baik buat pencari kerja lulusan SPM/ SVM/ SKM melalui makluman Portal Rasmi SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan melaksanakan urusan pengisian
Sedang mencari kerja kosong di sektor perkhidmatan awam (SPA). Berita baik buat pencari kerja lulusan SRP/ PMR/ PT3 melalui makluman Portal Rasmi SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan melaksanakan urusan pengisian jawatan kosong di Kementerian
Berita baik buat pencari kerja lulusan SPM melalui makluman Portal Rasmi SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan melaksanakan urusan pengisian jawatan kosong di Jabatan Imigresen Malaysia sehingga tarikh tutup permohonan pada 25 Mac 2018. Permohonan

About Us

JK
Portal Panduan dan Informasi Jawatan Kosong Terkini Kerajaan SPA8i Dan Swasta di Malaysia

Archives